Select Page

Pa nam je le uspelo na svetovni dan Zemlje izpeljati težko pričakovani dan odprtih vrat in to muhastemu aprilskemu vremenu navkljub.

Od 15.00 do 19.00 je bilo dogajanje v šoli in okoli nje izredno pestro, obarvano s tematikami Ekošole in Zdrave šole. Učenci so posadili 4 drevesa, barvali ograjo, zidek in hiško ter zasadili 7 visokih gred. Izdelali so tudi klopco za eko kotiček, izmenjali oblačila, obutev, knjige in igrače ter semena in sadike, oblikovali eko sestavljanke in plakat o duševnem zdravju, likovno ustvarjali, polepili eko piktograme po šoli in kuhali pašto z zelišči. Udeležili so se zanimivih delavnic o zdravem načinu življenja, ki so jih pripravile strokovne delavke iz Zdravstvenega doma Koper. Prostovoljci iz Rdečega križa Koper so pripravili poučne delavnice o oživljanju, prvi pomoči in o Rdečem križu na splošno. Učenci so bili navdušeni tudi nad delavnico Spoznajmo mediteranska zelišča in izdelavo semenskih kroglic, ki so ju v okviru Interreg projekta vodile strokovne delavke KZ Agraria Koper. Nekateri učenci so se s pomočjo računalnikov ozaveščali o problematiki podnebnih sprememb v okviru Interreg projekta Eco2Smart, ki ga vodi Znanstveno raziskovalno središče Koper. Na stojnicah so učenci lahko tudi okušali dobrote iz Ekokmetije Žgajnar in odličen grozdni sok s kmetije Čehovin. Na stojnici kmetije Freško so spoznali naravi prijazen način kmetovanja (regenerativno kmetovanje), na stojnici šivilje Darinke Jager pa, v kaj vse uporabnega se da predelati papir in tekstil. Hkrati so potekale tudi športne aktivnosti in sicer met na koš, preskakovanje kolebnice, med dvema ognjema in podnebni tek, ki so se ga udeležili prav vsi učenci. Na koncu dneva je bila predstavitev ciljev Ekošole in Zdrave šole ter podpis Eko listine ter obešanje obeh zastav. 

Tudi starši so bili soudeleženi pri vsem dogajanju bodisi le kot obiskovalci oz. opazovalci bodisi tudi kot aktivni udeleženci likovne delavnice, podnebnega teka, igre med dvema ognjema, metov na koš in preskakovanja kolebnice. Prav videlo se jim je, kako so pri športnih dejavnostih zelo uživali, tako da bo potrebno kaj podobnega še kdaj ponoviti.

Zahvaljujemo se vsem sodelavcem za uspešno izpeljavo dogodka, učencem za aktivno udeležbo na delavnicah in športnih aktivnostih ter staršem za obisk in podporo.

Prav tako se zahvaljujemo vsem staršem, ki ste prispevali prostovoljne prispevke za nakup zunanje betonske mize za namizni tenis. Morebitne dobrodelne prispevke v ta namen lahko še vedno nakažete do konca tega tedna na TRR šole SI56 0125 0603 0656 604, sklic 00-92206, namen: donacija za mizo za namizni tenis.

In seveda dan ne bi bil tako uspešen brez zunanjih sodelavcev, ki so izredno popestrili dogajanje in marsikoga marsikaj novega naučili. Zato se iskreno zahvaljujemo tudi:  

  • Rdečemu križu Koper,
  • Zdravstvenemu domu Koper,
  • Znanstvenemu središču Koper,
  • KZ Agrarii Koper,
  • kmetiji Freško,
  • kmetiji Čehovin,
  • ekokmetiji Žgajnar,
  • šivilji Darinki Jager.

Za donatorstvo zemlje Podjetju Avto Tren d. o. o., za donatorstvo sadik pa vrtnariji Marjetici Koper ter Purissimi.

Nekaj utrinkov iz dneva opdrtih vrat

REACT – EU

Dostopnost